Monday, November 21, 2016

Resepi Kuih Bom Bijan

[21/11 8:08 AM] ‪+60 19-403 2500‬: Cara

Resepi Kuih Bom Bijan
Shared by Noorsuhaini wasap grp K.As

Nk share sini supaya senang rujuk.

Bahan-Bahan:
800 gm tepung pulut
Air
100 gm bijan

Bahan Inti
100 gm gula merah
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan air
Gula pasir secukup rasa

1. Untuk membuat intinya, satukan gula merah dan gula pasir dengan air. Kacau rata.

2. Kemudian didihkan adunan sebelum dimasukkan kelapa parut ke dalamnya. Masak sehingga adunan kering dan ketepikan.

3. Setelah itu, buat pula adunan kuihnya dengan membancuh tepung pulut bersama dengan air. Jangan sampai lembik dan pastikan ianya boleh diuli dan dibulat-bulatkan.

4. Masukkan inti di dalamnya dan golekkan pula bijan sebelum digoreng di dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.

5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

[21/11 10:15 PM] sasai syaidatul:
TIPS:
Menggoreng kuih bom bijan spy cantik masaknya... xde benjol2 n letupan2... hehe
1. Letak kuali atas dapur masak.
2. Masuk minyak
3. TERUS masuk kuih bom... TANPA perlu menunggu minyak panas... (spy x benjol2 n xde letupan)
4. Angkat kuih bom yg dh timbul (maknanya dh masak)

SELAMAT MENCUBA.

From: Sasai ❤
Biras sy CHEF IWAN selalu buat kuih bom utk dijual⬆

No comments: