Tuesday, October 4, 2016

Nasi Dagang PC Noxxa

RESEPI share dpd FB Aleeya Putri.
T.kasih ye...
Saya share di sini supaya senang nk cari.

Assalamualaikum..

Resepi Nasi Dagang Mak Kembang

Bahan2 Nasi
1) 7 cup beras Pusa Gold ( sy guna cawan polistrin)
2) 1 cup beras pulut
3) Air 8 cup ( cawan polistrin)
4) 1 kilo santan @ 1 ¹/2 kilo ( dicpur bersama garam n gula secukup rasa. Lemak masin2
5) 10 -15 ulas bawang merah ( dimayang halus)
6) halia n halba secukupnya ( halia dimayang)

Cara2
1) Basuh beras pusa gold n beras pulut kemudian toskan
2) masukkan beras bersama-sama air ke dalam periuk noxxa
3) Tekan H.P selama 7 minit
4) Dah bunyi n keluarkan wap dia. Sy bukak penutup nya dan kemudian masukkan bawang, halia yg dihiris halus serta halba. Tutup penutup dalam 3 minit.
5) angkat nasi yang telah dimasak dlm bekas yg lebih besar untuk di arung/ digaul bersama santan.
6) Gaul sampai sebati.

Ok dah siap nasi dagangnya.

Resepi Kuah Nasi Dagang

1) Ikan Aya/ tongkol yg di rebus( 0rg ganu kata kukus) kukus 2 @3 hari lg sedap. Kukus sekali bersama lengkuas asam keping bawang putih daun pandan n garam
2) cili boh n rempah gulai ( sy guna cili boh n rempah dayang suri dr ganu.
3) santan
4) 3 biji cengkih, 1 biji bunga lawang , sedilkit kulit kayu manis n  2 biji buah pelaga
5) bawang besar , merah n halia ( ikut citarasa)
6) cili api

Cara memasak
1) tumis bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang n kulit kayu manis bersama seulas bawang merah n putih yg dimayang sy masukkan juga sehelai daun pandan dlm tumisan tersebut

2) bila dah naik bau sy masukkan cili boh tunggu  sampai masak

3)  Dlm periuk yang lain sy masukkan bwang besar, bawang merah, bawang putih dan halia yang diblender. Masukkan bahan2 no 1&2 kedalam periuk yang sama. Kacau sampai sebati kemudian sy masukkan rempah gulai nasi dagang. Bila dah mendidih sy masukkan santan dan tunggu lg sehingga mendidih kemudian masukkan pula ikan tongkol tadi.  Sy masukkan sekali bahan2 dlm rebusan air td agar rasa kuah lebih sedap

4) garam , perasa n gula secukupnya

5) bila kuah dah mendidih lama baru sy masukkan cili api kemudian tutup api.

No comments: